Vår telefonväxel är stängd från kl15 den 22a december tills kl09 den 2a januari. Vid frågor är ni välkommen att kontakta oss på helpdesk@kameo.se. Önskar er en God Jul och Gott Nytt År!

Vår telefonsupport är stängd under dagen idag på grund av begränsad bemanning, men öppnar återigen imorgon. För frågor är du välkommen att kontakta helpdesk@kameo.se.

Onsdag 11 september, mellan kl. 07.45-10, är plattformen otillgänglig på grund av tekniskt underhåll. Vi beklagar eventuella besvär!

Deklaration av förlust vid låntagares konkurs

Deklaration av förlust vid låntagares konkurs

I den här artikeln har vi gjort en sammanfattning av Skatteverkets vägledning om deklaration för lån där låntagaren har gått i konkurs.

  • Dela:

Lånen från Kameo betraktas som ”enkla skuldebrev” och beskattas som ”svenska fordringsrätter”. Om ett lån via Kameo stöter på betalningsproblem eller går i konkurs, ger Skatteverket vägledning om hur detta ska redovisas i dokumentationen som länkas här.
 
Eftersom Skatteverkets riktlinjer är relativt komplicerade, har vi gjort en sammanfattning av vad vi anser vara viktigt att betrakta. Tänk på att Kameo inte erbjuder skatterådgivning, och att du som investerare kan deklarera en förlust när som helst. Du hittar sammanfattningen nedan:


Sammanfattning

  • Kameos lån klassificeras inte som "värdepapper" eller "delägarrätter", och eftersom de inte är "marknadsnoterade" gäller inte automatiskt samma regler som för dessa typer av tillgångar. Men i händelse av konkurs kan investerare i vissa fall använda sig av rättspraxis för att få avdrag – se nedan.
     
  • En "fordran" avyttras helt eller delvis när låntagaren gör en fullständig eller delvis återbetalning, när man får tillbaka pengar från exempelvis ett konkursbo, eller när ett Kameolån tas bort från investerarens konto vid en slutlig kreditförlust.
     
  • Vid varje avyttring enligt ovan skall eventuell vinst eller förlust i princip deklareras. Skatteverket anser dock att det inte uppkommer någon skattepliktig vinst förrän de sammanlagda amorteringarna överstiger fordrans omkostnadsbelopp. Investerare behöver alltså ej deklarera några vinster, inte heller valutavinster, förrän man har fått tillbaka hela sitt nominella omkostnadsbelopp.
     
  • Kameo behöver inte skicka kontrolluppgifter för avyttringar, vilket banker gör när du säljer fonder eller aktier. Detta beror på att lån via Kameo inte är marknadsnoterade värdepapper. Det är alltså upp till investeraren att rapportera dessa belopp i deklarationen. All nödvändig information finns i Kameos årsrapport.
     
  • Vid avyttring av en fordran räknar säljaren in det belopp hen får som en inkomst och drar av det ursprungliga inköpspriset, det så kallade omkostnadsbeloppet. Dessa siffror kommer att finnas i vår årsrapport. Deklarationen görs på blankett K4, avsnitt D, något som också informeras om i årsrapporten. Vinst beskattas med 30%, medan man endast får dra av 70% av en förlust. Det innebär att en vinst på 10 000 kronor ökar skatten med 3 000 kronor, och en förlust på samma belopp minskar skatten med 2 100 kronor.
     
  • Om säljaren övertagit sina Kameo-låneandelar vederlagsfritt (i gåva) övertar hen den tidigare ägarens anskaffningsutgift genom kontinuitetsprincipen (44 kap. 21 § IL). Även detta upplyser vi om på årsrapporten.
     
  • När du investerar i Kameo-lån i en utländsk valuta kan det förekomma mindre vinster eller förluster i valutan vid varje inbetalning, även vid delåterbetalningar. Dessa valutavinster eller -förluster kommer också att rapporteras separat i Kameos nya årsrapport. Vinst eller förlust på grund av valutafluktuationer deklareras på blankett K4, avsnitt C. Skattesatsen för såväl vinster som avdrag är 30%, vilket faktiskt är lite mer fördelaktigt jämfört med själva lånet som har en skattesats på 30% och en avdragssats på 21%.
     
  • Vid konkurs i det företag som lånat pengar genom Kameo finns det ett domstolsbeslut som investerare kan använda om de vill begära avdrag direkt, utan att vänta på konkursens avslut. Högsta förvaltningsdomstolen har bedömt att en skuld som har bekräftats med hjälp av gäldenärens aktiva medverkan, genom ett skuldebrev, uppfyller kraven för att anses som ett värdepapper (RÅ 2004 ref. 142). Fordran betraktades som avyttrad när bolaget gick i konkurs (RÅ 2005 not. 166). Eftersom Kameo skapar låneavtal mellan parterna, kan detta möjligen (utan garantier för hur Skatteverket ställer sig till frågan) användas för att hävda att ett Kameo-lån är ett värdepapper, vilket ger rätt till avdrag för förlust. Denna förlust deklareras på blankett K4, avsnitt D, där försäljningsintäkten anges vara noll kronor och omkostnadsbeloppet tas från Kameos årsrapport, vilket då blir den totala förlusten.
     
  • Om en investerare fått godkänt att göra ett förlustavdrag på grund av konkurs och det sedan sker en återbetalning, ska det återbetalade beloppet deklareras som en vinst. Detta görs på blankett K4, avsnitt D, med det återvunna beloppet som försäljningsintäkt och noll kronor som omkostnadsbelopp, eftersom avdraget redan tagits för hela beloppet tidigare. Då blir hela det återbetalade beloppet skattepliktigt som en vinst på 30%. 
     
  • Notera att eftersom skattesatsen för vinster är 30% och avdragssatsen för förluster är 21%, kan det vara en skattemässig nackdel att deklarera en förlust vid ett konkursbeslut om det senare blir en återbetalning från konkursen.
         
    • Exempel)
      Kameo-investeraren Adam har investerat 10 000 kr i ett lån som går i konkurs. Han begär avdrag för hela det investerade beloppet och får ett skatteavdrag på 2 100 kr.
       
      Ett år senare slutförs konkursen och Adam får tillbaka 5 000 kr, vilket han deklarerar som vinst och därmed betalar 1 500 kr i skatt. Netto blir hans skatteförmån 600 kr för investeringen.
       
      Beata, som också investerat 10 000 kr i samma lån, väljer att inte deklarera förlusten direkt vid konkursen. Efter ett år får hon också tillbaka 5 000 kr. När konkursen är avslutad, deklarerar hon en förlust på 5 000 kr i sin nästa deklaration och beviljas ett avdrag på 1 050 kr. Hennes totala skatteutfall av den olyckliga investeringen blir därmed 390 kr bättre än den blir för Adam.
        
  • Kameo skickar inte kontrolluppgifter till Skatteverket avseende förluster som uppkommit på grund av låntagares konkurs.

Kom ihåg!

Det är viktigt att komma ihåg att Kameo inte ger skatterådgivning. Investerare har möjlighet att deklarera förluster när de själva önskar. Dock rekommenderar Kameo att en förlust deklareras först när den är slutgiltig. När det är gjort kommer förlusten att framgå som ett avyttrat lån med kreditförlust i Kameos årsrapport.