Under eftermiddagen kommer vi att genomföra uppdateringar av plattformen, detta innebär att åtkomsten kommer att vara begränsad mellan ca. 17.00-23.00. Vi beklagar eventuella besvär detta medför.

Vår telefonväxel är stängd från kl15 den 22a december tills kl09 den 2a januari. Vid frågor är ni välkommen att kontakta oss på helpdesk@kameo.se. Önskar er en God Jul och Gott Nytt År!

Vår telefonsupport är stängd under dagen idag på grund av begränsad bemanning, men öppnar återigen imorgon. För frågor är du välkommen att kontakta helpdesk@kameo.se.

Onsdag 11 september, mellan kl. 07.45-10, är plattformen otillgänglig på grund av tekniskt underhåll. Vi beklagar eventuella besvär!

Dyrt att ha pengarna på sparkontot – inflationen gör att pengarna förlorar i värde

Sebastian Harung

För pengar man kan behöva använda på kort sikt, bör man ta en väldigt låg risk eller ingen risk alls. Problemet är dock att många har en stor del av sitt sparande på sparkontot och pengarna ligger där i flera år – helt utan avkastning. 

  • Dela:

Av Kameo


- Med den inflationsnivå vi har idag, är det rena förlustaffären att ha pengar på sparkontot, säger Sebastian Harung, grundare och CEO på Kameo. Om man inte har någon ränta på kontot och inflationen är på över 3%, förlorar man pengar. Man tar alltså en risk genom att lägga en för stor del på sparkontot, pengarna förlorar i värde snarare än att växa.


2020-003499 (1)

Sebastian Harung, Koncernchef och grundare av Kameo


En kombination av olika investeringar ofta det bästa
För pengar som ska användas på längre sikt kan man generellt sett ta en högre risk. Hur hög risk man bör ta beror helt på din riskvilja för möjlighet till högre avkastning. Att investera i fastighetslån som en del av det totala sparandet är ofta en klok idé.
- Till skillnad mot aktier finns en underliggande säkerhet, exempelvis pant i fastighet, säger Sebastian Harung. Det innebär kortfattat att om ett fastighetsprojekt skulle få betalningssvårigheter, inleds en process där du som långivare har möjlighet att få tillbaka en del av pengarna från exempelvis panten. Du tar en alltså en viss risk för att få avkastning, men inte lika hög risk som vissa enskilda aktier. Och investerar du dessutom i flera olika lån, sänker du risken ytterligare.


0,1% kreditförlust på Kameos plattformen
Sedan start 2016 har Kameos nu drygt 30 000 investerare hittills lånat ut 2,1 miljarder kronor – fördelat på 530 lån. Av dessa har endast en kreditförlust konstaterats, eller 0,1%. Historiskt sett har alltså Kameos investerare haft en god avkastning på i genomsnitt 9%* mot en väldigt låg risk.
- Många har upptäckt att investeringar i fastighetslån är ett bra komplement till andra investeringar, säger Sebastian Harung. Jag är stolt över att vi under flera år kunnat leverera en god avkastning till en väldigt låg risk. Det är oerhört viktigt för oss att projekten vi lägger ut på vår plattform inte resulterar i kreditförluster.

- Jag är också stolt över att av de dryga 2 miljarder som lånats ut hittills, bland annat finansierat cirka 2 000 bostäder och att vi kunnat hjälpa så många fastighetsutvecklare. Nu siktar vi på att fortsätta vårt arbete med att göra det möjligt för alla att investera i stabila fastighetsprojekt och bidra till att öka byggandet i Skandinavien.


Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Din investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.


Öppna ett kostnadsfritt konto hos Kameo!


Tveka inte på att kontakta oss om du har några frågor eller om du vill ha hjälp med att öppna ett konto! Du når oss via telefon (010-483 58 80) eller mail (helpdesk@kameo.se).