Finansieringskris bromsar nyproduktion av bostäder, trots god efterfrågan
En undersökning utförd av Demoskop på uppdrag av Kameo bland svenska fastighetsutvecklare visar att bara en av tre planerar att påbörja nya byggprojekt, även om en majoritet - två av tre - räknar med en fortsatt god efterfrågan. De höga finansieringskostnaderna pekas ut som det främsta hindret för att starta nya byggprojekt, och endast en minoritet förväntar sig en ökad tillgång på investeringskapital.
Hälften (50%) av fastighetsutvecklarna rapporterar att de inte planerar att inleda något nytt projekt under de kommande sex månaderna. Situationen är ännu mer bekymmersam bland mindre fastighetsutvecklare, där motsvarande siffra uppgår till 60%. En tänkbar orsak till avsaknaden av nya projektplaner är att endast 16% av utvecklarna tror att tillgängligheten till investeringskapital kommer att förbättras under samma period.
Antalet fastighetsutvecklare i Sverige som planerar att påbörja nya projekt under det kommande halvåret har minskat. Från att 41% hade startat projekt under de senaste sex månaderna, är det nu endast 32% som planerar att starta nya projekt.
Gräver djupare i egna fickor
Även om finansiering via storbanker fortfarande är den mest förekommande metoden, visar undersökningen att användningen av bankfinansiering för nya fastighetsprojekt väntas minska under de kommande sex månaderna jämfört med de föregående. Istället ser vi en ökning i användningen av eget kapital, där andelen stiger från 13 procent i tidigare projekt till 27 procent i kommande projekt. Finansiering genom storbanker minskar från 62 procent i tidigare projekt till 51 procent i nya. Trenden stärks av att en av fem respondenter anger att de i framtiden planerar att använda alternativa finansieringskällor istället för storbanker.
En finansieringskris
– När fastighetsutvecklare är tvungna att använda mycket av egna medel för att bygga, blir det tydligt att krisen inom nyproduktion av bostäder i grund och botten är en finansieringskris. Det råder ett stort behov av nya bostäder, men många möter för höga hinder hos bankerna för att få lån. Kapitalbehovet hos utvecklarna är omfattande, och allt eftersom deras egna resurser minskar, ökar behovet av alternativa finansieringskällor. Detta återspeglas redan i Kameos utlåningsvolymer som fortsätter att växa, säger Sebastian Harung, VD och grundare av Kameo.
Medan andelen som finansierar fastighetsprojekt via storbanker och lokala sparbanker minskar, ser vi en markant ökning i andelen som använder eget kapital för finansieringen av nya projekt.
Höga räntor och strikta utlåningskriterier
När fastighetsutvecklare i undersökningen tillfrågas om vilka hinder de stöter på i samband med att ta banklån för att finansiera sina fastighetsprojekt, pekas höga räntor och strikta utlåningskriterier ut som de största barriärerna. Det är också värt att notera att en fjärdedel av de mindre fastighetsutvecklarna, med 1–5 anställda, upplever att små och medelstora företag inte ges tillräcklig prioritet.
Fortsatt stort behov för bostäder
Den underliggande efterfrågan på nya bostäder är fortfarande stark. Endast 29% av de tillfrågade anger minskad efterfrågan som ett hinder för att påbörja nya fastighetsprojekt, medan 66% tror att efterfrågan på nya bostadsprojekt kommer att öka eller förbli oförändrad under de kommande sex månaderna. I sin årsrapport för 2023 beskriver Boverket hur den nuvarande ekonomiska situationen har bromsat upp bostadsmarknaden, men påpekar samtidigt att behovet av nya bostäder kvarstår. Rapporten varnar även för att den senaste tidens betydande minskning i antalet byggstarter kommer att leda till en framtida situation där bostadsbyggandet inte kommer att kunna hålla jämna steg med befolkningstillväxten.
- För att motverka en kraftig prisökning på bostäder, som kan bli följden av att befolkningstillväxten överskrider bostadsbyggandet, är det brådskande att lösa finansieringskrisen. Detta kräver att mer kapital kanaliseras till fastighetsutvecklare genom att erbjuda mer attraktiva finansieringsalternativ på marknaden. Resultaten från fastighetsindikatorn visar en trend där bankfinansiering ersätts med alternativ finansiering. Därför tror jag att alternativa finansieringskällor som Kameo kommer att spela en större roll framöver, säger Harung.
Om Kameos fastighetsindikator
En undersökning genomförd av Demoskop i slutet av mars 2024 bland ett representativt urval av små och medelstora fastighetsbolag med 1–50 anställda, som utvecklar fastigheter i Sverige. Antal intervjuer: 155. Metod: Webbenkät.
Både Fastighetssverige och Fastighetsnytt har uppmärksammat undersökningen. Läs gärna artiklarna här; "Ny undersökning: Finansieringskris bromsar nyproduktion av bostäder" och "Stelbent finansiering bromsar byggandet".