Från lokal till nisch – så säkrar vi tillväxt med alternativ finansiering

Att satsa lokalt är inte bara bättre för miljön, det minskar även riskerna i leveranskedjorna och bygger motståndskraft. Samtidigt som efterfrågan på lokal produktion ökar, verkar finansieringssystemet dra åt motsatt håll – bort från det lokala.
Historiskt byggde svensk finansiering på kyrktornsprincipen, där lokala banker hade en naturlig plats nära företag och samhälle. Men digitalisering och bankernas omstruktureringar har gjort att den personliga kontakten försvunnit, och små och medelstora företag står nu inför betydande hinder för att få finansiering. Lösningen är dock inte att återgå till det gamla systemet. I stället måste vi omfamna de specialiserade nischaktörer som kan kombinera digitaliseringens effektivitet med ett personligt och skräddarsytt förhållningssätt.
Specialiserade aktörer stärker småföretagen
De lokala bankkontorens försvinnande har skapat ett tomrum, men det är ett tomrum som nischaktörer effektivt kan fylla. Dessa specialiserade aktörer använder modern teknik och djup branschkunskap för att ge relevant och snabb finansiering. Genom att rikta sig mot specifika sektorer och projekt har de en flexibilitet och träffsäkerhet som de traditionella bankerna ofta saknar.
Många nystartade företag hämmas av att de saknar den data som helt digitala plattformar ofta kräver. Här blir kombinationen av djup förståelse för sektorn, relevant data och personlig kontakt avgörande. Den mest effektiva modellen är den som lyckas kombinera det digitala med en personlig kontakt. Nischaktörer kan genom moderna plattformar och branschkunnande erbjuda en balans mellan skalbarhet och individanpassade lösningar, vilket är avgörande för att möta behovet hos små och medelstora företag.
Fastighetsutveckling bromsas av finansieringsbrist
Ett tydligt exempel på nischaktörernas betydelse är fastighetssektorn. Enligt Kameos senaste Fastighetsindikator tror en tredjedel av små och medelstora fastighetsutvecklare på ökad efterfrågan, men endast en fjärdedel planerar att påbörja nya byggprojekt de kommande sex månaderna. Den största orsaken? Finansiering. Här har alternativa aktörer redan börjat spela en viktig roll, men specialiserade nischaktörer har potential att bli avgörande.
Byggstarterna för bostäder har dock visat tecken på en förbättring. Enligt Byggfaktas Byggstartsindikator steg byggstarterna för bostäder med 3,3 procent i december 2024 jämfört med november. Samtidigt har indikatorn för det totala byggandet ökat med 0,3 procent, medan byggande inom andra sektorer har sjunkit med 1,5 procent. Detta visar på att bostadsbyggandet driver utvecklingen, men att andra delar av byggsektorn fortfarande brottas med stora utmaningar.
Kapital finns – men behöver kanaliseras rätt
I dag finns det gott om kapital som söker avkastning. Svenska pensionsfonder skulle exempelvis kunna användas för att finansiera små och medelstora företag inklusive fastighetsutvecklare. Detta skulle inte bara skapa samhällsnytta utan också vara en stabil investering.
Ironiskt nog är det ofta utländska pensionskapitalförvaltare som ser potentialen i utlåning till svenska småföretag och fastighetsutvecklare, medan svenska aktörer ser risken. Här behövs ett skifte i synsätt för att dra nytta av de möjligheter som finns. Nischaktörer har en unik position för att koppla samman detta kapital med projekt där det behövs som mest, vilket gör dem oumbärliga för att säkra tillväxten.
Reformer för att stärka ekosystemet
Sverige har en unik aktiekultur där småbolag tidigt kan nå kapital via börsen. Men vi behöver fler alternativ. Regeringens beslut att utöka ISK-sparandet är ett steg i rätt riktning, men varför inte också öppna upp för investeringar i onoterade aktier och låneprodukter? Storbritannien har löst detta genom sin Innovative ISA, som visar att det går att skapa liknande strukturer för en bredare palett av tillgångar.
Lösningen är inte att återgå till det gamla systemet med lokala bankkontor. Framtiden är redan här, och den bygger på nischaktörernas styrka att kombinera spetskompetens med teknisk innovation. Genom att satsa på dem kan vi stärka små och medelstora företag och fastighetsutvecklare, och därmed säkra Sveriges tillväxt.
Sebastian Martens Harung, VD och grundare Kameo
Fredrik Källgren, Sverigechef Kameo
Behöver du hjälp med finansiering till ditt nästa fastighetsprojekt? Läs mer och ansök här!