Investeringsseminarium med ABG Private Banking och Kameo
Detta bildade ramen när vi på Kameo, tillsammans med ABG Private Banking, samlade över 110 investerare, fastighetsutvecklare och anställda till ett investeringsseminarium i Stockholm, där vi tog tempen på både fastighets- och aktiemarknaden. Erika Eliasson Ekberger och Jonas Elofsson ledde paneldiskussionen som bestod av Sebastian Harung från Kameo, Jonas Andersson från ABG Private Banking och Simon de Chateau från Prisma Properties.
Effekter av fallande räntor
Jonas Andersson reflekterade över marknadssituationen och påpekade att fastighetsbolag och aktier gynnas i en tid med fallande räntor: "I en marknad med fallande räntor drar fastighetsbolag och fastighetsaktier nytta av detta. Även tillväxtbolag gynnas av fallande räntor och kan prestera bra i en lågkonjunktur."
Jonas tror att mjuklandning är det mest sannolika scenariot även om det såklart finns orosmoment som kan vara svåra att förutspå t.ex. osäkerhet i det amerikanska valet, krig i Europa och ökad oro i Mellanöstern. Aktiemarknaden brukar dock klara den typen av oro relativt väl och börsen har historiskt sett gått starkt även i oroliga tider. USA ser fortfarande bra ut även om det finns vissa tecken på avmattning så som t.ex ökade kreditkortsskulder. I Europa är Tyskland ett orosmoment och även Kina går svagt. De flesta allokerar sitt kapital mellan räntebärande och aktier när de investerar och den senaste tiden har allokering lönats sig då ränteplaceringar har gått upp då börsen har gått ned, och tvärtom.
Utmaningar med finansiering
Sebastian Harung lyfte fram utmaningarna många fastighetsutvecklare står inför: "Fastighetsmarknaden verkar vara på väg mot bättre tider, men utmaningar med finansiering gör att många fastighetsutvecklare avvaktar med nya projekt. Där spelar Kameo en viktig roll, särskilt för små och medelstora utvecklare."
Sebastian ser att fastighetsmarknaden verkar vara på väg mot bättre tider och det värsta ligger troligen bakom oss. Det finns dock alltid en eftersläpning så frågan är om vi kommer att se fler konkurser framöver. Kreditbedömningen är och kommer fortsatt vara helt avgörande för att undvika att förlora pengar på fastighetsfinansiering. Vi ser att små och medelstora fastighetsutvecklare är underbetjänade av storbankerna och där har Kameo har en viktig roll att fylla. Kameos Fastighetsindikator visar t.ex att två av tre fastighetsutvecklare (SME) tror på god tillväxt men endast en av tre säger sig planera att påbörja nya projekt den närmaste tiden. Anledningen är främst utmaningar gällande finansiering. Ur ett investerarperspektiv har Kameo gett närmare 10 procent i årsavkastning sedan start och är ett komplement till övriga ränteplaceringar och aktier. Det är svårt att pricka aktiemarknadens toppar och bottnar och Kameo erbjuder ett stabilt komplement i portföljen. Kameo har nu funnits i 10 år och vi är otroligt tacksamma över att vi nu har en situation där lånen fylls extremt fort. Vi vill dock att alla ska kunna vara med och investera och arbetar intensivt för att utöka antalet lån på plattformen samt göra det enklare att investera.
Förändringar på transaktionsmarknaden
Simon de Chateau lyfte fram hur transaktionsmarknaden har börjat röra på sig: "Köpare och säljare närmar sig varandra, och transaktionerna ökar i takt med fallande räntor. Även om efterfrågan på kontorsfastigheter är svag ser vi en ökad riskvilja hos bankerna – positivt för fastighetsmarknadens utveckling."
Det finns ett uppdämt säljbehov på marknaden men det verkar som att köpare och säljare nu börjat närma sig varandra och antalet transaktioner ökar. Fallande räntor har spelar en betydande roll för både antalet transaktioner och för värderingarna. Simon instämmer i bilden som förmedlats i media att det inte är en generell byggkris då det fortsatt finns behov av att bygga t.ex logistikfastigheter. Däremot finns det en svag efterfrågan på t.ex kontorsfastigheter och bostadsbyggandet är fortsatt på mycket låga nivåer. Då den svenska marknaden till stor del består av kontorsfastigheter så påverkar osäkerheten på kontorsfastigheter marknadsläget generellt. Han ser dock att bankernas riskaptit har ökat vilket är positivt för utvecklingen på fastighetsmarknaden.
Det var en dynamisk diskussion som gav djupa insikter om var marknaden står och vilka möjligheter som kan ligga framför oss.
Läs mer:
Finansieringskris bromsar nyproduktion av bostäder, trots god efterfrågan