LTV – En förklaring av lån i förhållande till värde
Vad är LTV, och varför det är viktigt att förstå?
LTV står för Loan-to-Value och används för att mäta förhållandet mellan storleken på ett fastighetslån och fastighetens marknadsvärde. Begreppet används ofta av långivare för att bedöma risken i ett lån. En hög LTV innebär att låntagaren lånar en större andel av fastighetsvärdet och har mindre eget kapital. Om fastigheten värderas lägre eller om fastighetspriserna sjunker, kan det bli svårare för låntagaren att betala tillbaka lånet och långivaren kan då riskera förluster.
Hur räknar man ut LTV?
För att beräkna LTV dividerar du lånets totalbelopp med det nuvarande marknadsvärdet av företaget eller fastighetsprojektet. Hög LTV innebär ofta ett högre riskbetyg på Kameos lån eftersom risken i ett projekt kan anses vara högre när mängden eget kapital minskar och andelen lån ökar. Kameo har dock som policy att inte bevilja lån med en LTV över 75%. Du hittar alltid lånets LTV och specifik information om varje projekt under lånets projektsida.
LTV hjälper dig att bedöma risken i ett lån
LTV kan vara väldigt bra att använda som en indikator på risken i ett fastighetslån, och bra att ta hänsyn till när du fattar beslut om att investera i ett fastighetslån. Generellt sett indikerar lägre LTV en lägre risk och en högre LTV en högre risk, men det är viktigt att vara medveten om att det finns andra faktorer som också kan påverka risken, till exempel låntagarens kreditvärdighet eller betalningshistorik. Du kan läsa mer om hur Kameos kreditprocess ser ut här.
En sammanfattning
Sammanfattningsvis är LTV en viktig faktor att ta hänsyn till när du investerar i lån till företag och fastighetsprojekt. Ju högre LTV, desto högre risk för långivaren. För att beräkna LTV dividerar du den totala lånesumman med marknadsvärdet på fastighetsprojektet – i videon nedan förklarar Kameos grundare Sebastian Harung hur vi på Kameo använder begreppet och ger dig ett exempel på hur LTV räknas ut.
Öppna ett konto och börja investera