Varför Kameo fokuserar på fastighetslån
Med hjälp av tiotusentals småsparare finansierar Kameo flera fastighetsprojekt i veckan, allt ifrån Brf-projekt och hyresrätter, till semesterboenden i fjällen. Vi tog ett snack med Kameos säljchef, Jonas Bergman, som berättar om varför Kameo väljer att fokusera på just fastighetslån, och hur han ser på fastighetsmarknaden framöver.
Varför har Kameo valt att fokusera på fastighetslån?
– Vi har valt att fokusera på fastigheter på grund av att det är lättare att säkerställa en säkerhet i ett fastighetslån än vad det är i ett företagslån. I ett fastighetslån kan vi få någon form av realsäkerhet, oftast i form av pant i den aktuella fastigheten, säger Jonas. Dessa typer av säkerheter är den absolut starkare säkerheten att återvinna pengar på, om bolaget skulle få betalningssvårigheter, fortsätter han.
Är majoriteten fastighetsbolag som ansöker om lån genom Kameo?
– Ja. Sedan i somras, skulle jag nog säga att ungefär 90% av alla ansökningar är från fastighetsbolag. Det kan bero på att bankerna har blivit mer strikta gentemot fastighetsutvecklare nu efter covid-19. Bankerna vill helt enkelt ta en lägre risk än tidigare, trots att vi faktisk bara kan se en positiv utveckling på fastigheter och fastighetspriser nu under pandemin.
På vilket sätt har bankerna blivit med strikta?
– Bankerna kräver ett större eget kapital i projekten än vad de gjort tidigare – de finansierar aldrig över 60% av kostanden. Där kan Kameo gå upp till 85% av kostanden, förklarar Jonas.
– Vi har även fått in en del låneansökningar från bolag som tidigare har haft klart med lån hos banken, men där banken dragit sig ur i sista sekund. Just nu finansierar vi ett sådant fall, där bolaget bygger om en kyrka till en bostadsrättsförening i Örby. Banken vill inte längre finansiera första-, andra- och tredjegångsutvecklare, utan håller sig till aktörer med större moderbolag.
Vad för fastighetskompetens sitter vi på inom Kameo?
– Inom Kameo har vi dels en god ekonomisk kompetens, men också en väldigt bra byggkompetens, samt en känsla för vilka affärer som är bra - för både oss och för utvecklaren.
– Jag själv har sysslat med fastighetsfinansiering sedan 2012. Jag började resan på ett kreditmarknadsbolag och startade därefter mina egna fastighetsprojekt. Jag har utvecklat allt ifrån villor till bostadsrätter och LSS-boenden. Min största kompetens är att jag har varit på båda sidor, vilket gör att jag har bra koll på den ekonomiska biten samtidigt som jag förstår utvecklingsbehoven och kan sätta mig in i byggprojekt.
Varför tror du att Kameo har blivit så populärt bland fastighetsutvecklare?
– På grund av att vi är en helhetspartner. Vi hjälper utvecklaren från första till sista lyftet och vi kan vara behjälpliga genom hela projektet. Vi är även väldigt djupgående i vår analys av både projekt, bolag och alla personer som är inblandade i bygget. Vi är bra på att i tidigt skede hitta om det är något som inte står rätt till, vilket jag tror uppskattas av både våra låntagare och långivare.
Hur ser du på fastighetsmarknaden i Sverige framöver?
– Av de indikationer man får, kommer det fortsätta att vara låga räntor. Så länge det är billigt att låna pengar till bostäder kommer förmodligen fastighetspriserna att hålla i sig, eftersom det finns massvis av köpare. Utvecklarna kommer därför att fortsätta bygga projekt trots att bankerna är strama.
– Det finns även ett otroligt behov av bostäder i Sverige, där Kameo kan vara en del av lösningen genom att hjälpa till på mindre orter där det byggs hyresrätter. Vi har t.ex. nyligen finansierat hyresrätter i både Gagnef, Bredsand och i Linköping. Vi ger alltså inte bara lån till de dyraste bostadsrättsföreningarna i storstäderna, utan finansierar fastighetsprojekt i hela Sverige.
Berätta om Kameos utveckling det senaste året
– Vi har styrt mer mot byggnadskreditiv på senare tid, men det är också allt fler markfinansieringar som kommer in. Tidigare var det fler toppfinansieringar, där vi gick in med finansiering efter banken, men vi märker nu att det finns en stor efterfrågan på att finansiera hela projekt via oss.
– Idag har vi dessutom möjlighet att låna ut pengar till större projekt än tidigare. Våra fastighetsprojekt snittar idag 50 miljoner kronor, men går hela vägen upp till 100 miljoner.
Det byggs allt fler semesterboenden – är det den nya trenden?
– Vi har under pandemin lagt märke till att allt fler vill resa inom landet och äga sitt semesterboende i Sverige. Vi ser mycket mer inom gränserna-bostäder som vi inte såg före Covid-19. Det byggs många fler bostadsrättsföreningar i fjällvärlden och semesterboenden längst våra kuster, och vi ser hur den typen av projekt fortsätter att växa.
Är du i behov av finansiering till ditt fastighetsprojekt? Läs om vad vi kan erbjuda här